09919475341 info@drjafari.net
دکتر رزیتا جعفری / بینی / آنژیوفیبروم بینی
مدت زمان مطالعه ۵ دقیقه
ماوراطب دکتر رزیتا جعفری

آنژیوفیبروم بینی

آنژیوفیبروم رایج ترین تومور بینی است که خوش خیم بوده تومور خوش خیم در ناحیه پشت بینی، سینوس ها و قاعده جمجمه است. بیشترین احتمال بروز این تومور در افراد بین سنین ۷ تا ۱۹ سال می باشد و در افراد بالای ۲۵ سال بسیار نادر است. تومورهای آنژیوفیبروم بینی به وسیله سی تی اسکن تشخیص داده می شوند. بسته به محل قرار گرفتن تومور و میزان خونریزی آن، دو نوع تومور آنژیوفیبروم بینی وجود دارد.

آنژیوفیبروم-بینی

بیش تر بخوانید : انسداد بینی

آنژیوفیبروم بینی چیست؟

برای بررسی تومور آنژیوفیبروم بینی از سیستمی مشخص برای بررسی درجه پیشرفت تومور استفاده می شود. تحقیقات مختلفی بر روی علت ایجاد این تومور و روش های تشخیص و درمان آن صورت گرفته است و بدین منظور بیماران مختلفی را بررسی کرده اند. در زمان بین ژانویه ۲۰۰۸ و ماه ژوئن ۲۰۱۵ بیماران تحت جراحی قرار گرفته اند.

اطلاعات پایه ای و مهمی گردآوری شده است و درصد عود دوباره تومور، میزان از دست دادن خون بیمار، تعداد جراحی های مورد نیاز و بیماری های بعد از جراحی مورد بررسی قرار گرفتند. در نتیجه این تحقیقات که بر روی ۳۴ بیمار انجام شد، همگی تحت جراحی ثانویه برای درمان آمبولی ناشی از جراحی اولیه قرار گرفتند. ۳۳ بیمار یعنی ۹۷ درصد از بیماران تحت جراحی اندوسکوپی بینی قرار گرفتند. تمامی موارد مورد نیاز برای این تحقیقات مورد بررسی قرار گرفتند و درصد های مربوطه گرفته شد.

بر طبق این تحقیقات درجه بندی مشخصی برای این نوع تومور در نظر گرفته شد که برای آینده می توان به آن اعتماد نمود و بر اساس آن می توان برنامه ریزی دقیقی برای رونددرمانی و جراحی انجام داد.

انواع آنژیوفیبروم بینی

آنژیوفیبروم به تومورهای خوش خیمی گفته می شود که خونریزی می کنند و در ناحیه نازوفارنکس، بینی و گونه ها ایجاد می شود. ما در این مقاله قصد داریم به توضیحاتی درباره این تومور خوش خیم بپردازیم.

آنژیوفیبروم نازوفارنکس

در گذشته آنژیوفیبروم با عناوین مختلفی مانند فیبروآنژیوم، فیبروم دارای خونریزی در بزرگسالان و فیبروم نازوفارنکس شناخته می شد. این نوع تومور با سی تی اسکن تشخیص داده می شود. آنژیوفیبروم حدود ۰.۰۵ درصد از کل تومور های سر و گردن را شامل می شود. در حقیقت از هر ۵۰۰۰ تا ۶۰۰۰۰ بیمار مبتلا به بیماری های سر و گردن، یک کیس مربوط به این نوع تومور خوش خیم می باشد.

آنژیوفیبروم نازوفارنکس معمولاً در مردان بروز می کند. زنانی که دارای این تومور هستند باید تحت بررسی های ژنتیکی بیشتر قرار بگیرند. سنی که بیشترین احتمال بروز تومور آنژیوفیبروم را دارد بین سنین ۷ تا ۱۹ سال گزارش شده است. تومور آنژیوفیبروم نازوفارنکس در بین بیماران بالای ۲۵ سال بسیار نادر است.

این تومور در نزدیکی مرز سوراخ اسفنوپالاتین قرار دارد. بر طبق تحقیقاتی که صورت گرفته است به این نتیجه رسیده اند که ارتباطی بین این نوع تومور و هورمون های مردانه وجود دارد. تئوری های مختلفی در مورد علت ایجاد این تومور وجود دارد.

بیش تر بخوانید : جراحی بینی گوشتی

آنژیوفیبروم پرینیزال

این نوع آنژیوفیبروم در ناحیه گونه ها و حفره بینی نمایان می شود. برای این نوع تومور نیز تحقیقاتی صورت پذیرفت و بیماران تحت بررسی قرار گرفتند. در مطالعه ای خاص یک بیمار ۱۶ ساله مذکر که با تورم صورت به مدت ۷ ماه درگیر بوده است، بدون لکه بینی و خونریزی و انسداد بینی به پزشک مراجعه می کند. در ابتدا به توده عروقی مشکوک شدند ولی در نهایت نیاز مبرمی به انجام آزمایشات تصویربرداری بوده است. با انجام آزمایشات ثانویه تومور آنژیوفیبروم پرینزال تشخیص داده شد. بنابراین با مشاهده تورم صورت می بایست آزمایشات تصویربرداری صورت گیرد تا از تشخیص غلط پرهیز شود.

روش های درمانی برای آنژیوفیبروم بینی

روش های درمانی مختلفی برای آنژیوفیبروم بینی وجوود دارد که به شرح هر کدام از آن ها می پردازیم :

جراحی آنژیوفیبروم بینی

روش درمان تومورهای آنژیوفیبروم بینی، جراحی است و از آنجا که جنس این تومورها از شبکه های پیچیده عروقی بوده و در ناحیه پشت بینی و قاعده جمجمه که ناحیه ای بسیار مشکل از لحاظ دسترسی است قرار دارند، جراحی این نوع از تومورها همواره از مشکل ترین و پرخطرترین جراحی های ناحیه سر و گردن است. به دلیل عروقی بودن این تومور و خونریزی بیش از حد آن در حین جراحی (گاهی تا چند لیتر خونریزی دارد) لازم است مقدار زیادی رزرو خون برای جراحی آماده باشد. با توجه به نکات ذکر شده ضروری است که عمل جراحی توسط یک جراح حاذق و با تجربه گوش و حلق و بینی انجام شود.


آندوسکوپی آنژیوفیبروم بینی

امروزه جراحی های آندوسکوپیک بینی و سینوس، از مرز بینی و سینوس فراتر رفته و تا درمان برخی از ضایعات قاعده جمجمه و حدقه چشم پیشروی کرده است. با روش آندوسکوپی از راه دهان و بینی، تومور ها بدون هیچ برشی و با حداقل خونریزی و عوارض خارج می شوند. در این روش که فاقد هر گونه برش در روی صورت، بینی و یا داخل دهان است، خونریزی بسیار کمتر از روش جراحی است.

مزایای آندوسکوپی آنژیوفیبروم بینی

  • عدم ایجاد برش روی صورت و بینی بیمار
  • کم ترین خونریزی هنگام آندوسکوپی
  • عدم نیاز به پانسمان در داخل یا خارج بینی
  • کاهش مدت بستری بیمار
  • کم بودن درد و عوارض دیگر
  • حفظ ساختمان طبیعی بینی و سینوس ها
  • دید دقیق تر تومور قاعده جمجمه
  • خارج کردن کامل تومور
  • تشخیص زودتر موارد عود تومور
  • عدم نیاز به سی.تی اسکن های مکرر
  • پیگیری دقیق بیماران پس از عمل آندوسکوپی

منبع : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/ و https://emedicine.medscape.com/article/872580-overview#a8

دکتر رزیتا جعفری

دکتر رزیتا جعفری

متخصص گوش ، حلق و بینی , متولد تهران , تمام دوران تحصیلی ام تا دیپلم درتهران سپری شده است. سپس دوره پزشکی عمومی خود را در کاشان با رتبه دو ازمون پرانترنی به پایان رساندم (سال1382) سپس در رشته جراحی گوش وحلق وبینی وسروگردن دانشگاه یزد مشغول به تحصیل شده و پس از پایان تخصص(1388) دوره طرح خود را در شهر زاهدان وشهرستان مرند وسپس دربیمارستان مسیح دانشوری دانشگاه شهید بهشتی به پایان رساندم. دوره فلوشیپی رینولوژی خودرا در دانشگاه شهید بهشتی طی کرده وپس از پایان ان به جهت انجام متمرکز تر اعمال جراحی قاعده جمجمه دربیمارستان امام حسین دراین بیمارستان مشغول بکار شدم.
برچسب ها:
مقالات مرتبط
رابطه انحراف بینی با سینوزیت

رابطه انحراف بینی با سینوزیت

تا به حال به رابطه انحراف بینی با سینوزیت فکر کرده‌اید؟ اگر به سینوزیت مبتلا هستید باید این را بدانید که انحراف بینی می‌تواند به سینوزیت منجر شود. عوارضی مثل سینوزیت،...

بهترین متخصص گوش و حلق و بینی در تهران

بهترین متخصص گوش و حلق و بینی در تهران

بهترین متخصص گوش و حلق و بینی در شهر بزرگی مانند تهران از راه‌های مختلفی قابل دسترسی است. متخصصانی که در این حوزه فعالیت می‌کنند می‌توانند تمامی مشکلات که لذت، سکه‌ها و...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۴ دیدگاه ها
  1. محمد

    سلام‌من‌تومور انژیو فیبرم داشتم ۱۰ سال پیش کاملا خوب شدم فقط ایکنه عصب لبخندم سمت چپم ۹۰ درصد تواناییشو از دست داده.ایا الان‌امکان بهبود واسش وجود داره با جراحی

    پاسخ
    • drjafari

      سلام خوبین
      آیا تومور کاملا ریشه کن شده؟

      پاسخ
  2. رضا

    سلام
    من در سن ۱۴ سالگی درگیر این بیماری شدم و در سن ۱۵ سالگی بعد از عمل جراحی و شکاف صورت تومور برداشته شد
    در دو مرحله ۶ ماهه بعد از عمل هم جهت آزمایشات مراجعه کردم و بیماری کاملا برطرف شده بود
    در ضمن الان ۳۲ سالمه

    پاسخ
    • drjafari

      با سلام. لطف عکس آزمایش هاتونو رو برای ما ارسال بفرمایید.

      پاسخ
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *