بسیاری از ما حس بویایی داریم اما آیا تا به حال فکر کرده اید که چطور می توان چیزی را فراموش کرد؟ از بین رفتن حس بویایی آنوسمیا نامیده می شود. بدون حس بویایی، غذای خوشمزه قابل محسوس نیست وقتی شما نمی توانید بوی گل استشمام کنید و لذت آن را بفهمید .همچنین از بین رفتن حس بویایی باعث می شوددر یک وضعیت خطرناک قرار بگیرید به عنوان مثال، بوی ناشی از نشت گاز را احساس نمی کنید که در نهایت منجر به آتش سوزی یا انفجار می شود. خوشبختانه، برای اکثر مردم، از بین رفتن حس بویایی به صورت موقت بوده و معمولا ناشی از سرماخوردگی می باشد که بینی به دلیل سرما دچار گرفتگی می شود. و در صورت بهبودی حس بویایی باز می گردد . اما برای بعضی از افراد، از جمله بسیاری از افراد سالخورده، از دست رفتن حس بویایی ممکن است ادامه یابد. علاوه بر این، آنومی می تواند نشانه ای از وضعیت پزشکی جدی باشد در این صورت با برو هر گونه مشکلی باید به پزشک بهترین متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کرد .
آنوسمی از دست دادن جزئی یا کامل بویایی است. آنوسمی ممکن است دائمی و یا موقت باشد. بر اثر این بیماری، غشاهای مخاطی بینی تحریک و مسدود می شوند، این مشکل همانند زمنی است که فرد دچار سرماخوردگی شدید یا عفونت سینوسی می شود، می توانید تا حدی یا به طور کامل حس بویایی خود را از دست بدهید. اما اگر ناتوانی در بویایی مربوط به سرماخوردگی یا عفونت سینوسی نیست، یا پس از رفع احتقان عود نمی کند، باید به پزشک مراجعه کنید. این می تواند نشانه مشکل دیگری باشد.
حس بویایی برای سلامت کلی و تغذیه مهم است چرا که سبب کاهش حس بویایی شده و می تواند به کم اشتهایی و سوء تغذیه به خصوص در افراد مسن منجر شود. تغییر حس بویایی ممکن است سایر مشکلات مرتبط با سلامتی را ایجاد کند. افراد مبتلا به آنوسمی ممکن است به طور تصادفی غذاهای ترش یا فاسد مصرف کنند زیرا نمی توانند بوهایی را که نشان دهنده فساد هستند را تشخیص دهند. افراد مبتلا به آنوسمی ممکن است از تنفس هوای سمی، آلوده یا پر از دود نیز آگاه نباشند.
فرآیند آنوسمیا
حس بویایی توسط فرآیندهای خاصی هدایت می شود. در ابتدا ، یک مولکول که از یک ماده آزاد می شود (مانند رایحه گل) که سلول های عصبی (به نام سلول های بویایی) که در بینی وجود دارد تحریک می کند. سپس این سلولهای عصبی اطلاعات را به مغز فرستاده و بوی خاص شناسایی می شود. هر چیزی که مشکلاتی در این فرآیندها ایجاد کند ، مانند گرفتگی بینی، انسداد بینی یا آسیب به سلول های عصبی ، می تواند منجر به از دست رفتن حس بویایی می شود.
توانایی بوییدن نیز بر توانایی چشایی تاثیر می گذارد. بدون بوییدن، طعم های مختلف قابل تشخیص نیست که این موضوع می تواند کیفیت زندگی فرد را تحت تاثیر قرار دهد.
علل آنوسمیا
احتقان بینی از یک بیماری سرد
• آلرژی
• سینوزیت
• آلوده بودن هوا
• پولیپ بینی
• کوچک کردن بیش از حد بینی که مسیر عبور از بینی را مسدود می کند.
• جراحت بینی
• ضربه به سر
قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی سمی مانند آفت کش ها
• برخی از داروها، از جمله آنتی بیوتیک ها، داروهای ضد افسردگی، داروهای ضد التهابی، داروهای قلب
• سوء مصرف کوکائین.
علاوه بر این، مسیرهای بویایی، که پیامهایی را بین مجرای بینی و مغز ارسال میکنند، میتوانند در اثر افزایش سن و برخی داروها دچار اختلال شوند. همچنین، برخی از شرایط پزشکی می توانند حس بویایی را کسل کننده یا کاهش دهند. این شامل:
- بیماری آلزایمر
- آنوریسم مغزی
- جراحی مغز
- سرطان
- قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی با حشره کش ها یا حلال ها
- دیابت
- بیماری هانتینگتون
- سندرم کالمن
- سندرم کلاین فلتر
- روان پریشی کورساکوف
- سوء تغذیه
- اسکلروز چندگانه
- آتروفی سیستم چندگانه (MSA)
- بیماری پاژه
- بیماری پارکینسون
- بیماری پیک
- پرتو درمانی
- عمل بینی
- روانگسیختگی
- سندرم Sjorgren
- آسیب تروماتیک مغز
- کمبود روی
روش های درمانی آنوسمیا
پزشک با معاینه و چک آپ شما سعی بر این دارد تا علت اختلال بویایی را مشخص کند. آنوسمی می تواند ناشی از هر یک از عللی که بالا ذکر شد، پزشک ابتدا وضعیتی که برای فرد پش آنده است را بررسی و رسیدگی می کند تا ببیند چه چیزی سبب ایجاد مشکل شده است. به عنوان مثال، اگر سینوزیت آلرژیک دارید، درمان آن می تواند به بازیابی حس بویایی کمک کند. اگر تومورهای بینی، پولیپ های بینی یا بدشکلی های بینی نیاز به جراحی داشته باشند، این ممکن است اولین قدم باشد. در موارد دیگر، آنوسمی می تواند نشانه اولیه بیماری مانند آلزایمر یا پارکینسون باشد. با این حال، مهم
بازگرداندن احساس بویایی
تغییر رژیم غذایی به بازگرداندن حس بویایی فرد کمک می کند. طبق بررسی های انجام شده مصرف ویتامین A در درمان آنوسمیا موثر می باشد.
۰ دیدگاه