آسیب صوتی به گوش
آسیب صوتی به گوش ممکن است که تحت عوامل مختلفی ایجاد شود که صدای ناگهانی یکی از این موارد است . صدای ناگهانی به پیدایش انرژی صوتی شدید و غیرمترقبه در اثر به هم خوردن دو جسم یا انفجار گفته می شود که دارای شدت بالا و مدت زمان کوتاه است . انفجار نیز یکی دیگر از عوامل ایجاد آسیب صوتی به گوش است. به تغییر ناگهانی ماده , تبدیل حالت از جامد به گاز انفجار گفته می شود که در اثر انفجار حجم و فشار به طور خارق العاده ای افزایش می یابد.
صدای ناگهانی به دو تیپ A و B تقسیم می شود.
صدای ناگهانی تیپ A : در این نوع صدا ، ضربه انفجاری دارای دو موج منفی و مثبت است که گوش میانی را آزار داده و آسیب انفجاری گوش یا injury dlast Otitic نامیده می شود. موج مثبت به گوش میانی و موج منفی به گوش داخلی آسیب می زند.
صدای ناگهانی تیپ B : این صدا در اثر اصابت دو جسم ایجاد می شود. منحنی موج از قله نوک تیزی شروع میشود و طی زوال تدریجی از دامنه آن کاسته میشود.
عملکرد گوش
گوش دو وظیفه شنیدن و حفظ تعادل را دارد و متشکل از گوش خارجی، گوش میانی و گوش داخلی می باشد.
گوش خارجی از پوست و غضروف و مجرای گوش خارجی تشکیل شده و وظیفه انتقال امواج صوتی را به پرده گوش و گوش میانی دارد. در داخل مجرای گوش خارجی غدد ترشحکننده موم و موهایی به منظور حفظت از گوش میانی وجود دارد. گوش میانی وظیفه انتقال امواج صوتی به گوش داخلی را دارد . گوش میانی یک حفره کوچک است در میان پرده صماخ گوش و منفذ ورودی گوش داخلی. گوش داخلی پیچیده ترین قسمت دستگاه شنوایی است که دو حفره به نامهای اتاقک مارپیچی و حلزونی دارد که هر دو با مایع پر شده اند. اتاقک مارپیچی با اجزای تشکیلدهنده آن به کنترل حسی تعادل کمک میکنند.
بررسی دستگاه شنوایی در ضربههای صوتی
گاهی در جریان یک انفجار ممکن است که پرده صماخ گوش سالم بماند و انفجار تنها عارضه برجستگی عروق خونی در آتیکویا در طول دسته استخوانچه چکشی را ایجاد نماید. در صورتی که پرده صماخ گوش دچار پارگی شود ، پارگی همیشه در پارس تنساparstensa است. این پارگی ممکن است یک سوارخ منفرد باشد ، یک حاشیه ریش ریش با تعدی سوراخ باشد و یا به صورت شکاف خطی باشد. گاهی ممکن است در اثر این آسیب صوتی استخوانچه ها در هم گسیخته شود یا دررفتگی مفصل سندانی رکابی- جابجایی پدال رکابی را داشته باشیم. گاهی ممکن است خون یا مایعی در گوش جمع شود و بیمار وزوز گوش داشته باشد. تحقیقات نشان می دهد که در شدت های کمتر از ۹۰ دسی بل ضایعه حلزونی که باعث برهم خوردم تعادل و ایجاد سرگیجه می شود وجود ندارد ولی در شدت های ۹۰ تا ۱۳۰ دسی بل این مشکل ایجاد می شود.
با تشکر مدیریت سایت دکتر رزیتا جعفری ، جراح بینی متخصص گوش و حلق و بینی .
با عرض سلام
علت درد در گوش چپ موقع شنیدن اصوت خیلی بم همینطور صحبت با افراد بم صدا چیست
با تشکر
سلام
آیا با کاهش شنوایی هم همراه است؟