جراحی سپتورینوپلاستی در افرادی که به نقص تیغه بینی مبتلا هستند در یک مطالعه یک ساله مشخص شده است. برای بررسی نتیجه جراحی در افرادی که به ناهنجاری تیغه بینی مبتلا هستند نیاز است که علائم انسداد بینی بررسی شوند. یکی دیگر از مواردی که نتیجه این جراحی را مشخص می کند نتیجه جراحی رینوپلاستی است که مورد بررسی قرار می گیرد. در یک مطالعه تحقیقاتی که در دپارتمان متخصصین گوش و حلق و بینی و جراحان سر و گردن انجام گرفته است ۴۰ بیمار مورد بررسی قرار گرفتند. در مقایسه ای که در این ۴۰ بیمار انجام گرفت مواردی همچون سن، جنسیت و نوع جراحی سپتورینوپلاستی را مدنظر قرار دادند. ۱۶ مورد از جراحی ها به شیوه باز انجام گرفت و ۲۴ مورد به صورت بسته انجام گرفت.
نتیجه این جراحی به این گونه است که بهبود قابل توجهی در انسداد بینی و کیفیت زندگی این افراد بعد از سپتورینوپلاستی وجود داشته است. میزان کیفیت زندگی در این بیماران برای اینکه موفقیت جراحی را بسنجیم اهمیت بالایی دارد.
سپتورینوپلاستی چیست؟
سپتورینوپلاستی روشی است که توانایی تنفس را بهبود بخشیده و ظاهر بینی را نیز تغییر می دهد. این روش درواقع، تشکیل شده از دو روش کلی است. این دو روش عبارتند از:
سپتوپلاستی
سپتوم غضروفی است که در وسط بینی و بین سوراخ های بینی قرار گرفته است. درصورت کج یا نامرتب بودن غضروف، سپتوم دچار انحراف میشود. انحراف تیغه بینی مشکلات زیر را ایجاد میکند:
- دشواری در تنفس صحیح
- خشکی دهان
- خروپف
در سپتورینوپلاستی این مشکل با تغییر موقعیت سپتوم و صاف کردن آن اصلاح می شود.
جراحی زیبایی بینی
در این جراحی شکل بیرونی و ظاهر بینی تغییر میکند. رینوپلاستی یا جراحی زیبایی بینی، به طور کلی، شامل برداشتن و تغییر شکل بخشی از استخوان ها و غضروف بینی میشود.
سپتورینوپلاستی چگونه عملکرد بینی را بهبود میبخشد؟
سپتورینوپلاستی با برداشتن یا تغییر شکل قسمت هایی از سپتوم که منحرف شدهاند، باعث بهبود عملکرد بینی میشود. روش دقیق انجام سپتورینوپلاستی بستگی به جراح و اصلاحات و تغییرات لازمه دارد.
اقدامات قبل جراحی سپتورینوپلاستی
قبل از انجام جراحی، گذراندن جلسات مشاوره با پزشک متخصص به جهت بررسی تاریخچه پزشکی و انتظاراتی که از جراحی سپتورینوپلاستی وجود دارد، لازم است. در طی این جلسات، غکسهایی از بینی گرفته شده و بینی و ناحیه اطراف آن با دقت اندازه گیری می شوند.
پس از بررسی موارد بالا، نتایج احتمالی جراحی به بیمار نشان داده شده و تاریخ جراحی و دستورالعملهای لازم قبل از انجام جراحی مشخص میشود.
دستورالعملهای لازم قبل از جراحی معمولا موارد زیر را شامل میشود :
عدم استعمال دخانیات
سیگار می تواند روند بهبودی را کند کرده و خطرات و عوارض ناشی از جراحی را افزایش دهد.
اجتناب از آسپرین و ایبوپروفن
آسپرین و ایبوپروفن باعث افزایش خطر خونریزی میشوند و بهتر است قبل و بعد از جراحی از مصرف آنها اجتناب کرد. داروهای بیخطر برای جراحی توسط پزشک مشخص میشوند.
سپتورینوپلاستی چگونه انجام میشود؟
برای انجام سپتورینوپلاستی، نیاز به بیهوشی کامل است. مراحل کلی انجام این جراحی شامل موارد زیر میشود:
- از داخل بینی برشی ایجاد شده و غضروف و استخوان سپتوم به آرامی بالا برده میشوند.
- آن بخش از غضروف که باعث ایجاد هر گونه انحراف شده، برداشته یا تغییر شکل داده میشود و همچنین، هر ساختار دیگری که بر تنفس تأثیر می گذارد، مثل شاخک های بینی، نیز ممکن است دچار تغییر شود.
- استخوان و بافت باقیمانده به جای خود برگشته و به شکل مستقیم قرار می گیرند.
- در حالی که زخم هنوز باز است، احتمال اعمال تغییرات زیر وجود دارد:
- تغییر شکل غضروف نوک بینی
- تراشیدن بخشهایی از استخوان جهت از بین بردن قوز
- شکستن و جایگذاری مجدد استخوان های بینی برای اصلاح هرگونه انحراف و بهبود ظاهر آن
- در مرحله آخر، جراح زخم را بخیه زده و برای جلوگیری از خونریزی، بینی را با گاز استریل میپوشاند. در این مرحله میتوان ورقههای پلاستیکی نرمی را برای محکم نگهداشتن بینی، در بینی قرار داد.
- معمولا بعد از اتمام جراحی بیمار به خانه منتقل میشود و بعد از مدتی باید برای چکاپ به پزشک مراجعه کند.
مزایای جراحی سپتورینوپلاستی
عمل سپتورینوپلاستی نوعی جراحی است که هم جنبه درمانی و هم جنبه زیبایی دارد. از این رو می تواند مزایای زیادی را برای فرد به همراه داشته باشد. از جمله مزایایی که برای این جراحی می توان انتظار داشت، موارد زیر است :
- از بین بردن عیوب ظاهری بینی
- تغییر در اندازه و فرم بینی
- برطرف کردن مشکلات بینی
- برطرف کردن انحراف تیغه بینی
- رفع مشکلات تنفسی ناشی از انحراف بینی
- ایجاد تقارن بین سوراخ های بینی
- رفع قوز و افتادگی بینی
خطرات و عوارض جانبی
این جراحی نیز مانند تمام جراحی ها دارای خطراتی است. خطرات احتمالی آن عبارتند از:
- خونریزی بیش از حد
- عفونت
- تغییر در شکل بینی
- ایجاد سوراخ در سپتوم
- لخته خون در بینی
- کاهش حس بویایی
- واکنش بد به بیهوشی
- بی حسی موقت در لثه، دندان یا بینی
بسیار مهم است که جراح درمورد هرگونه شرایط پزشکی و عادات روزمره به جهت کاهش خطرات و عوارض مطلع شود. برخی بیماری های روماتولوژی مانند لوپوس یا آرتروز، سیگار کشیدن و برخی داروها می توانند روند بهبود زخم را کاهش دهند. در برخی موارد بسیار نادر نیز ممکن است.
اقدامات بعد از سپتورینوپلاستی
معمولا، انجام اقدامات احتیاطی برای جلوگیری از خونریزی و تورم در چند هفته اول بعد از جراحی ضروری است. دستورالعملهای لازم و مدت زمان انجام آنها توسط جراح اعلام میشود. با این حال، بعضی از این دستورالعملها عبارتند از:
- بالا نگهداشتن سر هنگام خواب
- اجتناب ازگرفتن بینی
- خودداری از پوشیدن لباس های در تماس با صورت
- اجتناب از دویدن و سایر فعالیت های شدید قلبی عروقی
تثبیت بینی حدود ۳ تا ۶ ماه زمان میبرد. همانطور که سپتوم ثابت میشود، ممکن است تغییراتی در تنفس و شکل بینی مشاهده شود. این تغییرات در برخی افراد تا یک سال پس از جراحی اتفاق میافتد.
جایگزینهای سپتورینوپلاستی
در صورت داشتن انسداد بینی ناشی از انحراف تیغه بینی، جراحی سپتوپلاستی بهترین راه درمان است و اگر تنها نیاز به تغییر ظاهر بینی خود دارید، رینوپلاستی یا جراحی زیبایی بینی راه مناسبی است.
در نهایت اگر به دلیل کج بودن یا آسیب دیدن استخوان های بینی دچار انسداد بینی شده اید، رینوپلاستی همراه با سپتوپلاستی تنها گزینه برای بهبود تنفس و ظاهر بینی است.
۰ دیدگاه