قاعده جمجمه، یکی از مهمترین قسمتهای جمجمه است که در بخش زیرین سر واقع شده و ناحیه پشت استخوان بینی و چشمها را در برگرفته است. هرگونه زائدهای که در این بخش یا اطراف آن وجود داشته باشد با عنوان تومور قاعده جمجمه شناخته میشود. تومورهای این بخش در قسمت عمقی جمجمه و در نزدیکی اعصاب و رگهای خونی رشد میکنند. از این رو، بسیار با اهمیت بوده و جراحی دشوارتری دارند. در این بخش در مورد تومورهای قاعده جمجمه صحبت میکنیم و اطلاعاتی در مورد انواع تومور، علائم و راههای درمانی آنها در اختیارتان قرار میدهیم. با ما همراه باشید.
انواع تومورهای قاعده جمجمه
تومورهای قاعده جمجمه، زائده هایی هستند که به دلیل رشد و تکثیر غیر طبیعی سلول ها در قاعده جمجمه و نواحی نزدیک مغز تشکیل می شوند. معمولا تومورهایی که در این نواحی هستند، خوش خیم بوده و توسط جراحی خارج می شوند. البته که همین امر هم به معنای این نیست که این تومورها خطرناک نیستند، بلکه بدین معناست در صورت درمان به موقع دیگر نمی توانند به هنوان تهدیدی برا سلامتی بیمار باشند و عواقب جبران ناپذیری را برای افراد به همراه داشته باشند.
تومورهای قاعده جمجمه براساس ناحیه ای که قرار دارند، به انواع مختلفی تقسیم بندی می شوند که عبارتند از :
تومورهای بخش قدامی
این ها تومورهایی هستند که در ناحیه جلوی جمجمه و نزدیک سینوسها و کاسه چشم قرار گرفته است. مننژیوما، استیزیونئوروبلاستوما و سرطان سینوس پارانازال جزو این نوع از تومورها قرار می گیرند.
تومورهای بخش میانی
یک سری دیگر از تومورها هستند که در قسمت میانی جمجمه و سطح غده هیپوفیر جای می گیرند. از تومورهایی که در این دسته قرار می گیرند می توان به آدنومهای هیپوفیز، کرانیوفارنژیوما و کیست شکافی Rathke اشاره کرد.
تومورهای بخش خلفی
تومورهایی که در بخش پشت جمجمه ایجاد میشوند، در این دسته تومورها قرار دارند. تومورهای نوروم آکوستیک، مننژیوما، کندروسارکوم، آکوردوما و تومور اپیدرموئی از جمله این تومورها هستند.
چه عواملی سبب ایجاد تومورهای قاعده جمجمه می شوند؟
احتمال ابتلا و ایجاد تومورهای قاعده با عوامل زیر افزایش می یابد :
- انجام رادیوتراپی سر برای تشخیص و درمان برخی بیماریها
- قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی
- شرایط ژنتیکی خاص و عوامل ارثی
علائم تومور قاعده جمجمه
قاعده جمجمه از چندین استخوان تشکیل شده که قسمت پایینی سر و استخوان بر آمدگی پشت چشم ها و بینی را شکل می دهد. انواع مختلفی از این گونه تومور ها در این نواحی می توانند به وجود آیند. زمانی که این تومورها به اندازه ای بزرگ شوند که باعث فشار به مغز شوند، باعث بروز علائم تومور قاعده جمجمه شده و جهت تشخیص بیماری اقدام می شود.
درمان تومور های قاعده جمجمه بسیار دشوار و چالش برانگیز می باشد . به این دلیل که اینگونه تومور ها در عمق جمجمه ریشه دوانیده و اعصاب و رگ های خونی مغز ، سر ، گردن و ستون فقرات را در بر می گیرد.
بر اساس مکان دقیق این تومورها، علائم و نشانه های متفاوتی برای اینگونه تومورها وجود دارد. تمامی این علائم بسیار آهسته و خفیف شروع شده و به مرور زمان بدتر و شدیدتر می شوند.
در زیر به علائم مختلفی که بر اساس نوع تومور به وجود می آیند ، اشاره می شود:
- بیماری کوشینگ
- استخوان های تضعیف شده
- رشد غیر عادی یا گیگانتیسم
- آکرومگالی ( رشد بیش از حد بدن)
- پرکاری تیروئید
- انواع دیگر تومور قاعده جمجمه
- دوبینی
- تاری دید
- کاهش بینایی
- کاهش حس بویایی
- کاهش شنوایی
- حالت تهوع و استفراغ
- تغییر در حالات روحی
- تومورهای سینونازال
- آبریزش بینی یا بینی مسدود
- خونریزی بینی
- دشواری در تنفس از راه بینی
- احساس فشار در صورت یا در قسمت سینوس ها
- تومورهای ناحیه هیپوفیز
- سر درد
- اشکال در بینایی
- پریود های نا منظم و مشکلاتی در روابط جنسی یا قدرت باروری
- سر درد
- تشنج
- گوش درد
- سختی در باز کردن دهان
بسته به سایز و شدت وخامت تومور، بیمار می تواند علائم مختلفی را تجربه کند. تنها راه برای درمان و غلبه بر اینگونه علائم ، تشخیص شرایط و بررسی تومور می باشد.
جراحی تومور قاعده جمجمه
جراحی غالباً بخشی از درمان تومور قاعده جمجمه می بشاد. تعیین مکان دقیق تومور در قاعده جمجمه، نقش موثری را در نوع جراحی دارد. به این دلیل که عصب ها و رگ های خونی بسیار حساسی در ناحیه وجود دارد.
این جراحی نیاز به یک جراح با تجربه و خبره دارد و بهره گیری از تکنیک های بروز و حساس برای رعایت حداکثر ایمنی در حین جراحی، بسیار مهم می باشد.
۰ دیدگاه