حنجره اندامی است که سبب می شود تا فرد در آن بتواند صحبت کند صدای وی با این عضو به صدا درآید. این عضو از بدن که حدود ۵ سانتی متر طول و عرض دارد، در بین گلوی بالا و راه های هوایی پایین و رو به روی دهانه مری قرار گرفته است. حنجره شامل غضروف ها و عضلاتی است که سیب آدم نامگذاری شده است و داخل آرا غشای مخاطی پوشانده است و ریسمان آن سفید رنگ بوده که حاکی از تارهای صوتی فرد است. این عضو ۳ قسمت شامل تارهای صوتی، بالای تارهای صوتی متصل به گلو و زیر تارهای صوتی متصل به راه های تنفسی است. سرطان حنجره، یکی از مشکلات شایعی است که بسیاری از افراد و به خصوص خوانندگان درگیر آن هستند. در این مقاله همراه ما باشبد تا در خصوص علائم سرطان و روش های درمان اطلاعات مفیدی را در اختیارتان قرار دهیم.
بیش تر بخوانید : آنژیوفیبروم بینی
علائم سرطان حنجره
سرطان حنجره علائم محتلفی دارد که به شرح آن ها می پردازیم :
اولین علامت سرطان حنجره
- تغییر در تن صدا
- درد در زمان بلعیدن، و یا مشکلات بلع
- وجود غده و یا تورم در گردن
- سرفه های طولانی مدت
- گلو درد و یا گوش درد دائمی
- مشکلات تنفسی، البته در موارد حاد تر
در صورت تداوم این علائم بیش از یک هفته، به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید.
چه افرادی بیش تر در معرض ابتلای به سرطان حنجره هستند؟
علت اصلی سرطان جنجره بر هیچ کسی و حتی متخصص مشخص نیست. تنها عللی که سبب شده تا پزشکان سرطان را تایید کنند، عبارتند از :
- فراد بالای ۵۵ سال معمولا مستعد این سرطان هستند.
- معمولا مردان بیش تر از زنان دار این نوع سرطان می شوند.
- کسانی که سیگار می کشند یا مشروبیات الکلی مصرف می کنند.
- کسانی که در محیط اسید سیتریک و یا نیکل و آزبست کار می کنند.
- افرادی که به سرطان در ناحیه مجاور دچار هستند.
بیش تر بخوانید : جراحی زیبایی بینی
تشخیص سرطان حنجره
جهت تشخیص این نوع سرطان ، ابتدا پزشک به بررسی سوابق پزشکی بیمار، علائم و نشانه ها می پردازد، و انجام تست ها و آزمایشات مربوطه را تجویز می کند.
لارنگوسکوپی از جمله روش های تشخیصی است که پزشک به بررسی حنجره و تارهای صوتی می پردازد. در صورت مشاهده هر گونه تغییر، بیوپسی انجام می شود، و نمونه جهت بررسی بیشتر به آزمایشگاه فرستاده خواهد شد.
سی تی اسکن و MRI، از دیگر روش های تشخیصی هستند که به تشخیص متاستاز سرطان کمک می کنند.
مراحل سرطان حنجره
اگر سرطان حنجره به موقع تشخیص داده شود. یک سری تست های جداگانه برای آن توسط متخصص تجویز می شود تا مشخص شود بیمار در چه مرحله ای از سرطان است و شدت آن چقدر است. پس مراحل سرطان حنجره ۰ تا ۴ است که به شرح زیر است :
- مرحلۀ صفر: تومور تنها بر روی لایۀ سطحی سلولها قرار دارد.
- مرحلۀ یک: اندازۀ تومور کوچکتر از دو سانتیمتر بوده و به ارگانی که از روی آن شروع شده محدود است.
- مرحلۀ دو: اندازۀ تومور بین ۲ تا ۴ سانتیمتر بوده یا ارگانهای دیگر را نیز تحت تأثیر قرار داده است.
- مرحلۀ سه: تومور بزرگتر از ۴ سانتیمتر بوده یا قسمتهای مختلفی را تحت تأثیر قرار داده یا به اندازۀ تحت تأثیر قراردادن یک گره لنفاوی گسترش یافته است.
- مرحلۀ چهار: تومور در سطح گرههای لنفاوی گسترش پیدا کرده یا به ارگانهای دورتر رسیده است. این مرحله، که متاستاز نام دارد، مرحله پایانی سرطان است.
پزشک معالج میتواند از طریق تصویربرداری، به یکی از روشهای CT، PET، MRI یا رادیوگرافی و استفاده از عکسِ سرطان حنجره، مرحلۀ آن را مشخص دهد.
درمان سرطان حنجره
درمان سرطان حنجره با لیزر در مراحل اولیه سرطان انجام می گیرد و روشی کم تهاجمی می باشد. در این روش هیچ برش خارجی در سطح پوست ایجاد نمی شود، به این دلیل که بافت های سرطانی و تومورها به وسیله ی یک آندوسکوپ که از طریق دهان وارد می شود، خارج می شود.
جراح از یک میکروسکوپ برای دیدن بافت های بیمار و آسیب دیده استفاده می کند. همچنین از لیزر CO2 که برای این نوع جراحی طراحی شده استفاده کرده تا بافت های مذکور را با دقت بالایی جدا کند. خوش بختانه با این روش کم تهاجمی ، بیماران پس از جراحی با حداقل مشکلات و ناراحتی ها روبرو می شوند.
پزشکان همواره در این جراحی با توجه به حساسیت بالای این عمل و نزدیک بودن به ساختار حساسی مثل تارهای صوتی و رگ های خونی، تلاش خود را در جهت ایمن سازی و موثر ساختن حداکثری این جراحی داشته اند. در این روش سعی بر هدف قرار دادن تومورها می شود و تحقیقات نشان داده که نتایج بسیار خوبی از آن حاصل شده است.
نکته هایی که پس از درمان باید مورد توجه قرار گیرد
پس از اینکه سرطان حنجره درمان یافت، یک سری نکته های مراقبتی وجود دارد که باید آن ها رعایت شوند تا بهبودی هر چه سریع تر افراد کمک کنند.
- در صورت بروز هر نوع دردی، بلافاصله درمان شود.
- برای مشکل دفع، چاره ای اندیشیده شود و از خوردن غذاهای سفت جلوگیری شود.
- رژیم غذایی مناسبی که بیمار مشکلی در بلع و خوردن نداشته باشد
- تجویز فیزیوتراپی برای اسکار موجود در گردن و یا مشکلات موجود در دهان
امکان عود مجدد این سرطان پس از ۲ یا ۳ سال وجود دارد. ولی اگر ۵ سال از درمان بگذرد، احتمال عود مجدد کاهش می یابد.
۰ دیدگاه